Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 Aranyhal 

 

  Kép

   

  • Neve(/Nevei):  Aranyhal, Carassius auratus

  • Beszerezhetőség (a tapasztalataim alapján): Könnyű

  • Táplálkozás: Mindent megeszik, ami befér a szájába. Nagyon sokat eszik. Sok élő és fagyasztott kaját adjunk nekik. Néha növényi eredetűt is.

  • Méret: 20 cm körüli, de a kerti tavakban sokkal nagyobbra is megnőhet.

  • Ajánlott akvárium méret: MINIMUM 100 liter,de abba is csak pár darab fér el kényelmesen.

  • Környezet:  Talajnak apró szemű, nem éles sóder kell. Kőből bujkálók, és vastag levelű, kemény szárú növényeket ültethetünk(A szárát tegyük körbe nagyobb kövekkel hogy a halaink ne túrják kia talajból.

  • Optimális vízértékek: 10-25 °C, 7-8pH, 5-25NK°

  • Viselkedése:  Békés ,--->agresszív, kis testméretű halakkal ne társírsuk. 

  • Csoport: Pontyfélék 

  • Eredeti élőhely: Kína, Ázsia

   Körülbelüli ár:

   Tavi aranyhal Kicsi: 500Ft
   Tavi aranyhal Közepes:750Ft
    
   Tavi aranyhal Nagy: 1000Ft
    
   Osztott farkú: 750Ft
   Fekete teleszkópszemű aranyhal Kicsi: 750Ft
    
   Fekete teleszkópszemű aranyhal Nagy: 1250Ft
   Pirossapkásaranyhal: 500Ft
   Oroszlánfejű aranyhal: 1000Ft

   • Szaporodás(+nehézségi fokai): Közepesen nehéz. A nőstényt és a hímet úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a hím karcsúbb, és kisebb, mint a nőstény. Ha egy pár kergetőzik, tegyük ki őket egy kb.:100 literes akváriumba, melybe ikrarácsot és hosszú szálú növényeket tettünk. Magas protein tartalmú élelemmel etessünk és hűtsük le az akvárium vizét melyet fokozatosan 12 °C-ról elkezdjük visszafűteni amíg nem kezd párzani a tenyészpárunk. A párzáskor a nőstényt a hím a növényhez nyomja és a halak egyik oldalukrol a másikra elkezdenek forogni. A nőstény kiengeti a nagy számban érkező ikrákat melyeket a hím megtermékenyít. Ezt követően vegyük ki a halakat az akváriumból, hogy nehogy megegyék az ikrákat. Ha kikeltek a kishalak az etetésük sórákkal megoldható.

   • Leírás: Az aranyhalaknak meglehetősen nagy akvárium kell, még akkor is ha a filmekben pár literes gömbakváriumokban tartják őket. Gyakori vízcserét igényelnek(az akvárium vizével azonos hőmérsékletű cserevízzel!) a sok elfogyasztott és ürített táplálék miatt. Nem tanácsos kézzel megfogni őket,mert érzékeny a bőrük/pikkelyük. Az akváriumukat fedni kell mert kiugorhatnak. Sok színű és formájú aranyhalat tenyésztettek már ki. Egyik legismertebb változata a teleszkópszemű aranyhal. Ez a fajta fekete szímű és szemei kidülledtek. Sajnos egyre több helyen lári, hogy a rossz tartási körülmények miatt(is) valamilyen okbol kicsipkedik egymás szemér az ilyen fajta(teleszkópszemű) halak, talán azért mert élelemnek nézik azt. Kerti tóban a közönséges aranyhalak nagyon jól érzik magukat. Ha elég mély a tó még át is telelnek. Ha szaporodnak, a kishalak feketék lesznek melyek fokozatosan nyerik el színüket. Azt mondják, hogy minél öregebbek az aranyhalak, annál szebbek lesznek.  1728-ban mutatkozott be Angliában ahonnan hamar elterjedt egész Európában.

    Kép

     

     

    Aranyhalak mozgásban: