Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éticsiga előkészítése csigasügereink számára
 
Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy boltban vásárolják meg a csigaházat, vagy esetleg a környéki kereskedésekben nem kapnak megfelelő házat halacskájuk számára.
Hát „készítsük” el mi magunk a megfelelő lakhelyet. Megkérek mindenkit, élő csigák felől ne lopjuk el a házat J, nem olyan szép látvány a meztelen csiga.
 
Kép Hozzávalók:
  •  Só
  • És a csigaházak
 
Szerszámok:
  • Csiszolópapír
  • Súrolókefe
  • Valami, amivel erős vízsugárban tudunk belenyomni a csigaházba vizet. (pl.: Fecskendő)
  • Vödör
  • Egy flakon
  • Fúró
  • Tölcsér
 
Egy túra keretein belül szedjünk össze megfelelő méretű csigaházakat (minél nagyobb, annál jobb).
A súrolókefével és víz segítségével súroljuk le a csigaházakat, és mossuk ki a házakat amennyire tudjuk. Most vegyül magunk elé a műanyag palackot és a fúrót. Egy vékony hegyű fejjel fúrjunk egy kicsi lukat a flakon kupakjára. A tölcsér segítségével öntsünk sót a flakonba. Ez a kis „eszköz” megkönnyíti a további teendőnket.
A csigaházak csúcsát csiszoljuk meg és a tűvel alakítsunk ki rajta egy apró lukat.
Ez azért jó mert könnyebben ki tudjuk tisztítani a belsejét, és amikor az akváriumban használjuk könnyebben ki tudjuk „hajtani” a levegőt a házból. Ez fontos, hogy nehogy megfulladjanak a halaink a légbuborékban.
Ha megvan a luk, még mossuk át a házat.
Ha úgy gondoljuk, hogy ennél jobb már nem lesz, jöhet a flakon, és a só.
A házat töltsük tele sóval (a legolcsóbb só is tökéletes!). A sóval teli csigákat egy kevés vízbe tegyük bele (a vödörbe) és hagyjuk, a só hagy marja kis a maradék koszt a csigaházból, és ellássa a fertőtlenítő szerepet is. Nálam körülbelül egy hétig állt a sós vízben a csigaház.
Szándékosan, hogy telített sóoldatban ázzanak, én még a kevéske vízbe is szórtam sót, a magam megnyugtatása érdekébe, hogy megfeleljen tutira a fertőtlenítés és marás után akvarisztikai célra.
Tehát kiöntjük a maradék, még fel nem oldódott sót a csigaházból, és újra amennyire lehet átmossuk kívül belül. Ez után a fecskendővel amilyen erős sugárral csak tudjuk, mossuk át az összes házikót. Ha sikerült eléggé tisztára mosni, kívül belül csillog, akkor még áztatjuk egy pár napot a házakat, és kész is vagyunk, ha nem eléggé tiszta, ismételjük meg a sótöltősdit.
Nekem meg kellett ismételnem.
 

Jó csigavadászatot és szép nagy csigaházakat kívánok!

                                                                                                                                                                           Kép <-Ház a javából

 

 

 

 

 

 

Kép

Az első sózás utáni kivételkor

Kép

Sóval töltött csagaházak

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.