Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A haldoktor

Dr. Piros Sz. Márna egyre keresettebb a plasztikai sebészek között: elsősorban bőrátültetéssel foglalkozik. A bőrproblémával küzdők különleges hámozó-technikájáért keresik fel.

A halak nem csak szépek, hanem hasznosak is. Erre tökéletes példa a törökországi Kangal-vidékről származó édesvízi doktorhal, a garra rufa, magyarul piros szívogató márna (Cyprinion macrostomus), amely sokféle bőrproblémára nyújt megoldást.

 

Termálvízben pancsol

 

A pontyfélék családjába tartozó, maximum 14 cm hosszú garra rufa a forró termálvizek táplálta Kangal-patakban talált élőhelyre több évszázaddal ezelőtt. A kellemes hőmérsékletű (33-36 �C) vizet azonban csak ez a hal bírta, a planktonszerű táplálékainak ez már sok volt. Nem volt mit tenni, új táplálék után kellett néznie. Hamar rátalált azonban a megoldásra, mert a patakban a helyi lakosok rendszeresen megmártóztak, testük pedig - az akkori higiéniai hiányosságoknak köszönhetően - tele volt bőrbetegségekkel (pikkelysömör, gombás fertőzések, mitesszerek).

Bőrből él

 

A halak egyszerűen elkezdték lerágicsálni a beteg bőrfelületet és addig nem is hagyták abba, amíg teljesen el nem távolították a felső bőrréteget. Falatozásuk közben, azonban nem csak a felesleges hámréteget távolítják el, hanem egy kevéske dithranol-enzimet is „fecskendeznek” a bőrbe, ami elősegítette a gyógyulást. Ezzel sok ember szenvedését csökkentették, mellesleg nem önzetlenül, hiszen ők is jól laknak.
A piros szívogató márnák természetes környezetükben, Irakban és Iránban is megtalálhatók, de ma már védik épségüket, tehát nem lehet csak úgy kihorgászni és hazaszállítani párat. Sajnos nagyon kelendőek voltak a piacon gyógyhatásuk miatt, így egyedszámuk mára jelentősen megcsappant. De egyébként sem lehetne csak úgy otthon tartani akváriumi körülmények között... Így, ha valaki ki szeretné próbálni ezt a gyógymódot, érdemes ellátogatnia egy haldoktoros gyógyfürdőbe. Bár sem hazánkban, sem a szomszédos Magyarországon még nincs erre lehetőség, a környező országokban (Cseh-, Német- és Olaszországban) már igen. A kúra általában akkor sikeres, ha minimum 3 hétig tart és napi két alkalommal 1-2 órát töltünk a halak között. (Háziállat Online)
 
Forrás:[Katt]
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

őőő:)

(Lucky, 2010.12.06 21:05)

Szia! Nem tudom jól értem e amit írtál, lehet csak azért nem értem mert késő van:). Tehát azt írod, hogy már van Mo.-n ilyen kezelés, vagy mi?:) Bocsi de pontosíts nekem egy kicsit:). Köszi. Szia Lucky

pandorasbox@hotmail.com

(p.andó, 2010.12.06 20:36)

... Bár sem hazánkban, sem a szomszédos Magyarországon még nincs erre...Frissíts, már van.Több is.Engedélye-próba-csak egynek, a többi emberkísérletet csinál..