Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Szivárványos guppy

 

 

 

Kép

 

 • Neve(/Nevei): Poecilia reticulata, Szivárványos guppy
 • Beszerezhetőség (a tapasztalataim alapján): Nagyon könnyű.
 • Táplálkozás: Mindenevő
 • Méret: Hímek:3-4cm, Nőstények:6cm
 • Minimális ajánlott akvárium méret: 30L
 • Környezet: Dús növényzet
 • Optimális vízértékek: 20-27°C , 7pH , 10,2NK°
 • Viselkedése: Nyugodt
 • Csoport: Elevenszülők
 • Eredeti élőhely: Közép-Amerika; Venezuela, Guyana, Barbados, Trinidad és Tobago. Általában nyugodt, dús növényes szakaszokon
 • Körülbelüli ár: 270Ft
 • Szaporodás(+nehézségi fokai): Nagyon könnyű szaporítani. Vemhességi ideje 4-5 hét. Az ivadékok száma 30 és 100 között mozog. A hím és a nőstény megkülönböztetése nem okozhat gondot. A hím sokkal színesebb. A párzáskor a hím a gonopódiumával megtermékenyíti a nőstényt és innentől kezdhetünk visszaszámolni. A nőstény guppyk képesek a hím ivarsejtek elraktározására, így később, párzás/ hím nélkül is képes megtermékenyíteni az ikráit. Szülés ideje alatt érdemes egy külön akváriumba tenni a nőstényt némi jávai mohával, hogy legyen hova menekülni a kicsinyeknek, hiszen az akvárium összes élőlénye vadászik a kicsikre még az anyát is beleértve. Szülés előtt a nőstény hasának hátulja megfeketedik. Amúgy ha különtesszük, problémás lehet eldönteni,hogy mikor tegyük át az akváriumból máshová, mert ha túl korán tesszük át, koraszülést idézhetünk elő. A feketeség elött hordóhasa lesz a nősténynek, és ha már megfeketedett körülbelül 1-2 napunk van a kicsik érkezéséig. A kicsik felnevelése nem nagy dolog. Porított lemezestáppal is megoldható.
 • Leírás: A mai guppyk csaknem teljesen kiszorították a régi, vad törzset. A tenyésztők egyre színpompásabb guppykat tenyésztettek válogatás útján. Régen a moszkitók ellen harcoltak velük, mert kedvenc eledele a szúnyoglárva. Népszerűségének az az oka, hogy ez a faj a leg könnyebben tartható, és tenyészthető az összes akváriumi faj közül. Nincsenek annyira nagy igényei a többi halhoz képest, de attól még adjuk meg neki a megfelelő minőségű és változatos tápokat, és a megfelelően tiszta vizet! Etetése nem okoz különösebb gondot, hiszen mindenféle tápot elfogad, legyen az mirelit, száraz vagy műeleség, de, mint minden halnak, neki id a kedvence az élő eleség. Kedvence a szúnyoglárva és a megfelelő méretű planktonok. A tartása társas akváriumba nem ütközik nehézségekbe, csak arra figyeljünk, hogy agresszív, csipkelődős fajjal ne tegyük össze. Az akváriumba mindig több nőstény legyen ,mint hím, mert a hím a heves udvarlásban teljesen kifárasztja a nőstényt, ezért inkább osszuk meg a figyelmét több nősténnyel. Én az 1hím, 3 nőstény felosztást javasolnám. A medence szűrését és a vízcseréket ne hanyagoljuk soha! A guppy, attol még hogy strapabíró, szereti/Igényli a tiszta, friss vizet!!!!

 

Guppi forma változatok/ Guppy színváltozatok

 

guppy-szinek.jpg

 

guppy-fajtak.gif

 Guppy szülés közben:

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

eszti

((°°), 2011.08.03 15:47)

Sziasztok!Azt szeretném kérdezni hogy a red színváltozatú guppyt milyen nehéz beszerezni?Hevesmegyében hol lehet kapni?

Re: eszti

(zsófia, 2012.01.25 17:48)

A "red tuxedo guppi-t" szerintem a legkönnyebb beszerezni, (legalább is ahonnan én vettem őket, ott tarka, meg ilyen red tuxedo guppik voltak.)mert ez a legyakoribb faj.(szerintem :D) Az enyémek is ilyenek! (bár van egy turquoise red atil guppim:))

Eszti-nek

(Lucky, 2011.08.04 09:37)

Szia Eszti! Én sajnos Budapesti vagyok, így azt,hogy hol tudsz venni, nem tudom. Főként a kevert változatok vannak jelen. Az extrább fajok biztosan drágábbak valamivel. Sok sikert a beszerzéséhez.