Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyakran ismételt kérdések

 

Miért tépi a két hím bettám egymást?
Mert egy akváriumba TILOS két hím bettát tartani, és nőstényt is csak úgy, hogyha több nőstény van arra az egy hímere. Mondjuk egy 50literesben 3 nőstény és 1 hím. Ezzel megoszlik a hím figyelme és párzási időszakban nem egy nőstényt fáraszt ki annyira hogy az akár bele is pusztulhat. De a túltenyésztés és egyéb okokból kifolyólag a nőstények is egyre agresszívabban, szóval lehet, hogy a nőstények fogják tépni a hímet vagy egymást is akár.
 
Miért tiltották be a gömbakváriumot?
Erre sokféle válasz létezik, mindenki mást mond. Mindenki döntse el magának, hogy neki melyik a szimpatikus. Én nem foglalnék ebben állást, viszont az látszik, hogy valamiért tényleg káros. Ha ennyi rosszat hallani róla, nem kell erőltetni. A halak is szebbek, ha nem egy torz képet látunk belőlük.
Egy cikket is olvashattok a gömbakváriumról ide kattintva:[Katt]
 
Miért halt meg az aranyhalam a 10 literes akváriumban, a párja még most is szenved… Mit tegyek?
Hát erre nem annyira nehéz a válasz. Mit tegyél? Vegyél az aranyhalaidnak egy minimum 100 literes akváriumot, merthogy ez a minimális egy aranyhal igényeinek.
 
Mitől habzik a vizem?
4 gyakori ok:
-betta
-vegyszer
-fehérje
-lúg
Ennyi ugrik most be.
-betta: Habfészek.
-vegyszer: az ügye habzik, mint a szappan is(a lúgtartalma miatt)
-fehérje: Huzamosabb ideje üzemelő akvriumba felszaporodhat,és ez okoz habzást
-lúg: Ez az amivel meghgyült most nekem is a bajom.Azaz nagyon meszes dolgok vannak a vízben,ettől lesz lúgos
Tehát az ilynekor felmerülő kérdések:
Van bettád (hím)? Mikor volt talajcsere utoljára(Lehet hogy meszes a talaj)? Mi óta üzemel az akvárium? Volt nemrég takarítás az akváriumban? (vegyszerrel történő takarítás)
 
Milyen halakat lehet levegőztető nélkül tartani?
A labirint-kopoltyús halak feljönnek „levegőt venni” a víz felszínre, de az akvárium vizét akkor is kell szűrni, főleg hogy a bettán kívűl viszonylag nagy akváriumot igényelnek.(Amúgy a bettának is jár a minimum 50Literes akvárium. Az hogy a bettának elég 5-10 literes akvárium, ez tévhit. Jól semmiképpen sem érzi magát, csak kibírja valahogy. Egy darabig… Nem kell kínozni pár literben!) A viszonylag nagy akvárium mgfelelő szűrést igényel(Mint minden akvárium) a szűrőban pedig lebontóbaktériumok telepszenek meg melyek segítenek a nitrát és a nitrit feldolgozásában, és a lebontásban. Ők eléggé oxigénigényesek így nekik már kelleni fog a levegőztető, tehát a labirint-kopoltyús halak mellé is kell a levegőztető, csak éppen nem ezeknek a halaknak. Ilyen halak:[Katt]
 
Milyen zöldséget lehet adni az algaevőknek, garnéláknak, és csigáknak?
Erre nem lehet kimerítő választ adniJ. Gyakorlatilag csak a szélsőségeket kel kerülni.Ne agyjunk pl erőspaprikát,kovászosuborkátJ, citromot…Szóval az iylen szélsőséges dolgokat kerüljük de, pár dolog, amit adhatunk bátran: Félig főtt krumpli, forrázott uborka, forrázott spenót, forrázott saláta, forrázott káposzta és félig főtt répa. De még lehetne sorolni tovább is.
 
Betta mellé milyen halakat lehet tenni?
A betta majdhogynem csak a saját fajtársait nem bírja. Neonhalat, razbórát, algaevőt, stb…be lehet mellé tenni, csak olyan halat ne vegyünk ami rá veszélyes, tehát csipkedi az uszonyát pl.: Szumátrai díszmárna. Amit miatta nem vehetünk: Fátylas úszójú halak mint pl.: egyes aranyhal fajok, vagy sok esetről lehetett hallani hogy a huppykat megkergeti, megcsipkedi. Olyan esetről is hallani ahogy a guppyk és a betták vidáman együtt élnek.

 

Hogy néz ki a hím, és hogy néz ki a nőstény betta?

 Kép Kép

A fenti a hím az alsó a nőstény betta!(Sziámi harcoshal)

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Milyen sűrűn kell etetni a halakat, és mivel?
A sűrűsége: Naponta keveset, vagy 2 naponta egy kicsikével többet,de semmiképpen sem 2 napi adagot kell beszórni.
 
Mennyit adjak enni a halaimnak?
Nem kell olyan sok. Gondolj csak arra hogy egy ekkora lény mennyit bírhat enni, mennyi kaját bárhat befogadni…
Adj nekik annyit amennyi 5 perc alatt maradéktalanúl megesznek, és ha még mindígy ”éhesen bámulnak ki az akváriumból” és nyúlnál a kaja fele hogy adj még egy keveset, csapj rá egyet a kezedre és ne adj többet!:D.
 
Honnan tudom, hogy hány halat tarthatok az akváriumomban? 50 literes az akváriumom.
Erre van egy számítás. A számítás így néz ki: 1cm halra 1 liter vizet kell számolni.(A kifejlett halra értendő!) Ez egy elég leegyszerűsített számítás de legalább érthető. De itt egy példa is: Egy db vörösneon 5 cm-re nő meg. Ha van egy 50 literes akváriumod és 10vörösneont teszel bele tutira nem lesz a bbol gond. Mondjuk vannak a számítás alól kivételek. Ilyen ez a példa is. Neonból egy kicsit többet is be lehet tenni de inkább maradjunk ennél a számításnál, abból nem lehet gond. A kifejlett hal hosszát itt megtudhatod:[Katt]
 
Most vettem új növényeket de egy hét után már kókadoznak. Miért?
Vagy nem kap megfelelő tápanyagot(Növénytápsó,Co2, és gyökértáp), vagy olyan helyről vetted ahogy a vásárlásig gyönyörű növények vannak, de tönkremennek később mert agyon vannak tápozva ahol termelik őket, és miután hozzád kerül, már nem kapják meg azokat a tápokat, így tönkremennek. További lehetőség, hogy egyszerűen csak a vizedhez szokik a növény. Másak a fényviszonyaid és a víz értékei, és persze a tápanyagtartalom, így ledobják leveleiket és időbel újat hoznak, melyek már a te akváriumodhaoz alkalmaszkodtak. Pl ha nálad kevesebb a fény, vékonyabbak lesznek az új levelek mint amikor megvetted őket.
 
Hogy kell elültetni az új növényeket? A kosárral együtt?
A kosárkából ki kell venni a növényt. A gyapotot körülötte óvatosan le kell fejteni, a gyökereit egy éles ollóval rövidebbre kell vágni, a rossz leveleket az éles ollóval le kell úgyan úgy vágni, ügyelve hogy a lehető leg kisebb rész legyen frissen vágva mert ott a növény „megbetegedhet” És utána el kell ültetni a talajba.A talaj 1-3mm szemcsenagyságú talaj legyen.
 
Milyen talajt válasszak?
Halak és növények függvénye. Ha aranyhalad van és talajlakó élőlények akkor kerek szemcséjű talaj kell, ha nincs talajlakó vagy a talajt a szájába vevő halad akkor jók az élesebb kavicsok is pl.: feketebazalt zúzalék. Minden esetben 1-3mm szemcsenagyságú legyen. A növényeknek is ez a méret jó, nem szabad túlságosan finom homokot sem választani mert nem szellőzik és tönkremegy a gyökere a növénynek.
 
Az almacsiga megeszi a vízinövényeimet?
Nem, az almacsiga csakis a lehullott, rothadó növényi részeket és a forrázott zöldségeket, és persze a kajamaradékot eszi meg.
 
Miért algásodik ilyen gyorsan be az akváriumom?
Amennyiben az akváriumodat közvetlen fény éri, eléggé valószínű, sőt, biztos hogyí ez az oka de oka lehet akár túl sok tápanyag jelenléte a vízben melyet növényeid már nem képesek felvenni így elegendő tápanyag jut az algáknak. Alga elleni küzdelem és védekezés:[Katt]
 
Milyen fajta neonhalak léteznek?
 
Ellepték a csigák az akváriumomat. Mit tegyek?
Nekem a csigaírtók hatástalanok voltak pedig márkás, drága dolgokkal próbálkoztam. Boltban lehet venni csigacsapdát, ezzel is elkaphatod őket de ez inkább csak a kordában tartást szolgálja, de akár ezzel is kordában tarthatod őket amit lényegesen olcsóbban elkészíthetsz:[Katt] Én a csigáimtól a teljes talajcserével és minden kifőzésével és átpucolásával szabadultam meg.
 
Hány wattos fűtő kell az akváriumomba? 50 literes az akváriumom.
Erre a kérdésre viszonylag nehéz válaszolni. Erre a válasz azért nehéz mert ez fűtő családonként változik.
Én most egy adott fűtőcsaládnak az értékeit fogom leírni:
25w    – 20L
50w    – 50L
75W   – 35-75L
100W – 60-100L
150W – 90-150L
200W – 150-200L
300W – 250-300L

 

GYIK kiegészítés:

Kezdő vagyok. Milyen akváriumot ajánlotok?
Én mindenképpen 50 literes vagy annál nagyobb akváriumot javasolnék, mert ebben már nem annyira nehéz fenntartani az egyensúlyt. Egy ilyen akvárium szettet már 17 000 ftért árulnak, és pár ezret ha még rááldozol, olcsóbb helyen akár 112literes akváriumot is kapsz. A szett tartalma: Világítás szűrés fűtés és hőmérő és általában valamilyen reklám pl.: haltáp, vagy vízkezelő.
 
Milyen vízre cseréljem az akvárium vizét?
Én két félét szoktam használni. Az egyik amikor hagyod kb1 napot állni a vizet, a másik pedig mikor vízkezelővel előkészíted akváriumi használatra. Én a halaknál vízelőkészítőt használok a garnéláknál pedig állott vizet.
 
Hogy kell kimosni a szűrőt?
A legjobb megoldás hogy megőrizzük a lebontóbaktériumainkat, hogy az akváriumból vett vízben nyomkodjuk ki párszor a szivacsot. A másik megoldás, amit általában a gyártók írnak le a szűrő leírásban, az az, hogy hideg csapvízben nyomkodjuk át párszor. (Ez, a belső szivacs szűrőre érvényes!)
 
A gyógyszereknak van káros hatásuk?
A réz tartalmú gyógyszerek, algaírtók veszélyesek a künönféle garnéla fajokra és a harcsákra, sőt, úgy tudom hogy a csigákra is.
A másik gond vele hogy megöli a számunkra oly értékes lebontó-baktériumainkat.
 
Hogy tisztítsam ki az új akváriumomat? Ki kell egyáltalán?
Kell. Ki tudja hogy ki, mivel fogdosta össze. Fogj egy kis langyos vizet, önts bele ecetet, és egy marék sót, egy új szivaccsal vagy ronggyal mosd ki vele az akváriumot, utána mosd ki kétszer csapvízzel, hagyd kiszáradni vagy töröld át száraz ronggyal vagy papír törlővel, és már kész is.
 
Mire jó az elkülönítő akvárium?
Ha megbetegszik egy halad akkor azt kikezelheted elkülönítve a többitől, így azok nagyobb eséllyel nem kapják el. Ha születnek kishalak akkor abban elkülönítheted, hogy ne egyék meg őket a nagyok. Ha pedig új halat veszel minimum egy hétig ebbe tedd ne a rendes akváriumba, hogy ha beteg akkor itt derüljön ki, hogy ne vigyél be betegséget az akváriumba. És hogy miből áll?: Egy kis akvárium, neonokhoz elég pl egy 10-20 literes akvárium. Ha van némi sóder akkor azt beszórhatjuk talajnak. Valamilyen bújkáló, és egy sötét háttér hogy nyugodtabbak legyenek. Egy légpumpás szűrő bőven elég bele, egy kis fűtés, és kb. ennyi. Levegőt a szűrő ad majd, szóval minden megvan kivéve a világítás, de azt 1 hétig tudják mellőzni…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.