Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

 
 

Mit csinálunk a fával, amikor szárítunk, főzünk, gőzölünk, áztatunk, fertőtlenítünk és konzerválunk (cserzünk)?

 

 
A fa, számunkra lényeges része, a geszt és a sziács, a kérget csak külön használjuk, mert a vízben hamar leválik a fáról. A geszt, a fának a középső elhalt része, ami a fa életében, csak a merevítő és tartó szerepet tölt be, ez a fa legkeményebb része, mert itt gyűlnek össze a cserző anyagok. A külső rész a sziács, ez az élő és puhább anyagú rész. A fában kivágás után, két féle alakban van jelen a víz.
1,: a sejtüregekben cseppfolyós állapotban.
 2: molekuláris szinten megkötött állapotban. Szárításkor a sejtüregekből elpárolog a víz egy része, de kb 10-20 % kötött állapotban benne marad .A fa számos anyagot

 

tartalmaz, Kovasavak, nyák, mézga, gyanta, viasz, cseranyag, olajak, ásványok, sók, savak. zsírok, fehérjék, cukrok. stb. Ezek egy része oldódik vízben a többi anyag oldásához más anyagok kellenek( pl savak, alkohol). Csersav is több féle létezik, a fából csak kis részben oldódnak ki, teljes kinyerésükhöz, étert és borszeszt használnak. ( ez a bolti csersavpor). A fát kivágás után megtámadják a baktériumok és a gombák, az az elrohadna az oxigénkorrózió miatt, ezeknek a gombáknak és baciknak a fában lévő cukrok, fehérjék, keményítők, a fő táptalaj. Szárításkor elvonjuk tőlük a vizet és megszilárdítjuk a gyantát, viaszt, olajat, stb. .A még bentmaradt anyagokat, baktériumokat, gombákat, fertőtlenítéssel, főzéssel, gőzöléssel, áztatással, csapatjuk ki. A fa belső amúgy is keményebb része, aránylag védett, a benne lévő kikeményedett gyantának, viasznak cseranyagoknak köszönhetően, de a külső réteget érdemes csersavval kezelni, mert a vízben így nehezebben indul bomlásnak. Az így kezelt fa a vízben sokáig tartós marad .Azok a baktériumok és gombák, amik túlélték a szárítást, főzést, vegyi kezelést a víz alatt nem jutnak kellő oxigénhez és ezáltal nagyon lelassul az oxigénkorrózió. Nekünk tehát azok a fák a legjobbak, amelyeknél vastag a gesztréteg az-az kemény fa, ezen belül is a gyökérzet ,mert abban nagyobb arányban vannak jelen a szilárdító anyagok.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.