Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Artemia/ Sórák/ Sóféreg

 
Akinek Bekevert sórák mix-e van annak könnyű dolga van. Fog egy fél literes befőttes üveget, beleönti a zacskó tartalmát,porlasztót tesz bele fűt, és ki is keltek.Na de akinek nem előre be kevert az is tudjon keltetni:
 
Aki csak petét vásárolt annak fél liter vízhez 20g sót kell kb. adnia.

Tehát akkor az egészet vegyük át alaposabban.


Ahogy én csinálom:

Hozzávalók/szerszámok:Kép

 

 • Kis akvárium
 • Fűtő
 • Levegőztető/ levegőcső/ porlasztókő/ tapadókorong/ szabályzószelep
 • 0,5 literes befőttesüveg
 • Víz
 • Pete+só(aki keveréket vesz az jobb, mert abban már valamennyi időre elegendő élelem is van a kis rákocskáknak)                                                                                                                
 • Fecskendő
 • Valamilyen műanyag amit a befőttesre rátehetünk, úgy, hogy a levegőztetőcső is bent tudjon maradni
 • Hőmérő
 • Újságpapír /ragasztó szalag
 • Tető az akváriumra.
 
Az akváriumot feltöltöm annyi vízzel, hogy ha benne lesz a befőttes üveg, akkor ne folyjék bele a víz.
A befőttes üvegbe tapadókoronggal középre berögzítem a levegőcsövet és a porlasztót aztán fél liter vizet teszek bele és beleteszem a sót és a petéket.
Várok kb 1-2 órát, hogy magukbaszívják a vizet és feloldódjon a só.
Ez után elindítom finoman a levegőztetést, annyira hogy kavarogjanak a peték, de óvatosan kell, ne lökje ki a petéket az üveg falára.
Az akváriumba beteszem a befőttesüveg mellé a fűtőt is és az már az elejétől kezdve 25-27-ra fűti a vizet. Ezzel a befőttes üvegben is felmegy a víz hőmérséklete.
Várok, kb. 1, rossz esetben 2 nap a kelés.
Kép Ha kikeltek a peték Beburkolom az egész akváriumot az újságpapírral. Egy kis rést hagyok csak az egyik oldallapján az akváriumnak, kb egy 10x10cm-est lent, és fényforrást teszek a réshez, (én az ablakhoz szoktam tenni) és a másik oldalába az akváriumnak beöntöm óvatosan a sórákokat. Ha elég óvatosak vagyunk a peték azon az oldalon maradnak a másikra pedig odasereglenek a fényre a sótákok. Ez után a fecskendővel a sórákokat összeszívom (nem nehéz, hiszen 1 kupacban vannak).Az akváriumhoz megyek és belenyomom a tartalmát. Vigyázzunk hogy petéket ne szívjunk bele, mert a halak nem tudják megemészteni, csak később a páncélosharcsák, mikor már el kezd bomlani. Természetesen más megoldások is működnek.Pl. egy sörösflakonba átönteni az egész bagázst, és a részen majd kijönnek a fényre,a peteburok és a ki nem kelt pet pedig a dobozban maradnak. Ha az én technikámat választod, az akvárium vizét is sózd be, ne csak a befőttes üvegét, mert édes vízben csak pár órát maradnak életben a sórákok. Én a lebegő peterészeket egy merőkanálhoz hasonló dologgal szoktam leszedni. Azt is megtaláljátok itt a honlapon.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.