Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sousse-Tunézia és a halak

 

Kép

            Tunéziai utam során, amellett, hogy élveztem a napsütést, és a tenger nyújtotta örömeit, és a kiválló társaságot, „kutatásba” fogtam. Kíváncsi voltam, hogy az európaiak számára a tisztítási eljárások, és vegyszerezés/klórozás miatt ihatatlan víz mennyire –úgymond- engedi a haltartást.
            Az már a repülő leszállta után nyilvánvalóvá válik, hogy a hal, mint valamiféle  szerencse jelkép szerepel különbféle tárnyakon. Pl.: Kulcstartók, medálok stb…, sőt,Kép még egy helyi taxis autójában is egy kiszárított halfarok volt szerencsehozónak. A halak nyílván azért kaptak ilyen nagy figyelmet az araboktól, mert élelmük egy részét a tengerből halak, polipok és egyéb tengeri herkentyűk formájában nyerik. Minden esetre fel volt adva a lecke; találni valamiféle akváriumot, kisállat-kereskedés vagy egyéb más dolgot, melyből választ kapok a kérdésemre. Nézelődtem, keresgéltem, de halakat csakis halpiacon lehetett látni vagy a tengerben. Bár a tengerben is inkább este, mikor már a horgászoké volt a strand, lehetett megfigyelni hogy mit fogtak. Na szóval, ott tartottam, hogy nem láttam sok esélyt arra, hogy akvárium félét találok. Egyik nap elmentünk sétálni, és vásárolni a bazárba. Minden honnan ahol az árus meghallotta a beszédünket, és rájött hogy magyarok vagyunk jött a hívogató szó, vagy néha kicsit több is, hogy; Szervusz vizibusz, vagy Szeretlek Zsuzsi, a maguk finom, arabos kiejtésükkel. A kicsit több alatt azt értem, hogy 1-2 helyen elállják az utad, vagy éppen „ráncigálnak” be a boltba… Tehát a nagy „szervusz vízibusz” közepette megtört a fény valamilyen üveg felületen, s a szememmel követtem a fény útját, és láss csodát, megpillantottam egy körülbelül 100 literes akváriumot egy pár aranyhallal. Kép Egy kisállat kereskedés volt ez, a bazár egyik legeldugottabb pontján. Jobban megnézve egyéb halfajt nem tartott, akváriumot sem láttam, de arra elegendő volt hogy lássam hogy itt is megélnek halak. Arra viszont valószínüleg nem kapok választ, hogy van-e más fajta hal, melyet akváriumban tartanak. Az én csekély fantáziámmal maximum guppykat képzelek el, más, kényesebb fajtát nem igazán. De ez, hogy fény derült arra, hogy Tunéziában létezik „akvarisztika” 3* 1 hét nyaralás eredménye volt:)(Bár lehet, hogy én nem voltam elég szemfüles eddig:)). De most így visszagondolva, Egyiptomban is láttam egy akváriumot, a Hotel váró részében, de én ezt totál elfelejtettem, így nagy meglepetésnek fogtam fel ezt a felfedezést:).
            Minden esetre érdemes elmenni egyszer/vagy akár többször is Tunéziába, még ha nem is a nagy akvarisztikai kínálata miatt. Ha kedvünk támad hozzá, azon se lepődjünk meg, hogy az arabok úgy nézik a csinos szőke nőket, mintha nem is emberek lennének és a tengerben is odalopakodnak, és 2 ujjal megcsípkedik, megfogdossák az ilyen hölgyeket, mint az európaiak a kígyót :).

Kép

 

 

U.i.;Így utólag, levonhatom azt a következtetést, hogy Tunéziában inkább madarakat tartanak mint halakat, hiszen akváriumot egyet láttam, viszont madárkalitkát majdnem minden harmadik árusnál.

Kép

 2010.08.06

 U.u.i.:" A szőke csinoslány rángatta a kezem, hogy észrevegem az akváriumot a sok kacat közt" xD :). (Egész biztos ez?:)->Bár,lehet...:))