Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sügeres akvárium 15 egyszerű lépésből

 

Sügeres akvárium 15 egyszerű lépésből
 
1)      Az első, és leg alapvetőbb lépés, amit senkinek sem kell magyaráznom; Szerezzük be a szükséges kellékeket (Homok, Kövek, Csigaházak, Tápok, Stb…)
Ehhez a lépéshez van egy jó tanács is! A jó tanács nem más, minthogy a homokból olyan szemcseméretet vegyünk, mely nem túl apró, mert a csigasügerek előszeretettel rendezik át az aljzatot, és ha a talaj túl apró szemcseméretű, a víz állandóan zavaros lesz kissé, a halak építkezései miatt. A másik jó tanács, hogy a sügerek szívesen eszegetik, rágcsálják a növényeket, így igyekezzünk erősebb növényeket választani (Pl.: Anubisa félék). A Sokcsíkú csigasügerek ugyan nem tépik meg a növényeket, így dúsan növényesített akváriumban sem okoznak kellemetlenségeket, de ha a természethez szeretnénk hűek maradni, akkor az akváriumukban túlnyomó részt homok, kövek és csigaházak lesznek, és nem fektetünk túl nagy hangsúlyt a növényesítésre.
 
2)      Második lépésben pucoljuk ki az üres akváriumot, hogy az előző halaink, vagy a boltból újonnan hozott, „piszkos” akvárium ne tegyen semmilyen káros benyomást halainkra. Én a tisztításhoz meleg vízbe öntök jó sok ecetet (Kb. fele-fele arány, és találomra elég sok konyhasót. Én ilyenkor gumikesztyűt is szoktam húzni, mert ez a lötyi eléggé marja, csípi az ember bőrét. Egy mosogatószivaccsal vagy ronggyal jó alaposan megsikáljuk vele az akváriumot. Ezután tiszta vízzel lemossuk 2x az akváriumot, majd szárazra töröljük.

1akv-pucolas.jpg

3)      Mossuk ki a talajt jó alaposan (Én elővigyázatosságból ki is szoktam főzni a talajt, és a köveket.) A talajt addig mossuk, amíg nem marad benne olyan részecske, mely hosszú másodpercekig lebeg, és amíg a talajon levő víz nem lesz kristály tiszta. A köveket, és a csigaházakat, hogy hogy tudod előkészíteni, megtalálod a DIYcuccok -> Dekoráció részben.

2homok-tisztitas.jpg

4)      Miután kimostuk a talajt, betehetjük az akváriumba. Én a szana-szét potyogó szemcsék elkerülése érdekében készíteni szoktam egy kis lapátszerűséget egy 2 literes palackból. A talajt simítsuk el olyan alakzatban, ahogy a későbbiekben látni szeretnénk. Természetesen a növényes oldalra több talajt tegyünk, hiszen a növények gyökereinek vastagabb homokrétegre lesz szükségük. (Én a 112literes akváriumba 15 kg homokot vettem. Kicsit sok is lett, de hát, végül is nem baj… :) )

18-lapat.jpg

 

3akv-feltoltese-homokkal.jpg

5)      A következő lépésnél már jöhetnek a kövek. A köveket úgy helyezzük el egymáson, hogy figyeljünk arra, hogy a sügereink alááshatnak, így próbáljuk meg a köveket üvegig nyomni a talajba, és ez az alap jó stabil legyen. A rá halmozott köveknél is figyeljünk a stabilitásra. A kövekből én egy fél C alakot formáztam, ezzel osztottam ketté az akváriumot a különböző csoportokhoz. A kövek közé is tettem 2-3 PVC csövet, hogy legyen benne üreg, amit használhatnak a sügerek. A PVC csövek körülbelül hüvelykujjnyi vastagok, és körülbelül mutató ujjnyi hosszúak.
 

6kovek-elrendezese.jpg

6)      PVC csöveket a homokba is felhasználtam. A vastagabb homokrétegbe beszúrtam úgy csöveket, hogy egyhén a kijárat felé emelkedjen. A cső másik oldalát lezártam egy kupakkal. A kupak megakadályozza, hogy a homok bejusson a csőbe. A talajba, és a kövek közé helyezett csöveket is mostanra már elfoglalta egy-egy sügér.

7csovek-betetele.jpg

7)      Hogy a csövek ne látszódjanak a homokban sem, ameddig lehetett befedtem homokkal, ahonnan már bepotyogott volna a nyílásba a homok, oda két kisebb követ tettem, hogy elfedje. Néhol még 1-1 kis tő anubias-t is ráerősítettem. Anubiast a kőhalom részeibe is tehetőnk, ezzel kissé feldobva a látványt.

7.csovek-elfedese-kovel.jpg

8)      Következő lépésbe helyezzük el az elektronikát. A szűrő csöveit (A külsőszűrőknél) rendezzük el az akváriumban, helyezzük be a fűtést, és minden más esetleges elektronikai berendezést.

8elektronika-betesz.jpg

9)      Töltsük fel félig az akváriumot. A félig feltöltött akváriumba betehetjük a növényeket könnyedén, és a csigaházakat is fel tudjuk tölteni vízzel. Ha előbb tesszük be a házakat, és csak utána töltjük fel vízzel, akkor a házak levegővel telítettel maradnak, és elúsznak. Arra nagyon figyeljünk, hogy egy buborékocska se maradjon a csigaházban!!!

9vizfeltoltes.jpg

10)   Töltsük fel teljesen az akváriumot, de arra nagyon figyeljkünk, hogy ne mossuk szét a homokot az erősen bezúduló vízzel. Vagy egy tányérra vagy a tenyerünkre locsoljuk a vizet!
 
11)   Tizenegyedik lépésben térjünk vissza a szűrőnkhöz. Akinek külső szűrője ven tisztítsa ki a szűrőközegeket, és az egész rendszert. (A csöveket még a csövek behelyezése előtt tisztítsuk ki!) Miután légtelenítettük a rendszert, indítsuk el a szűrőt. Indítás előtt a légtelenítőbe nyomhatunk baktérium kultúrát, vagy a szűrő beszívó ágába nyomhatunk belőle indítás után. A víz zavaros lesz körülbelül fél napig, de utána szebb lesz mint valaha :). Akinek belső szűrője van, annak már az elektronika behelyezése előtt ki kell tisztítania a szűrőt!

13szuto-kimosasa.jpg

12)   Hagyjuk az akváriumunkat üzemelni egy hétig, és ha sikerült kibírnunk a hetet, hogy nagyjából rendeződjön a biológiai egyensúly, készíthetjük a pénztárcánkat a halak örökbefogadására.

15varakozas-1-hetig.jpg

13)   Szerezzük be a halakat, és óvatosan engedjük be az akváriumba őket. Arra figyeljünk, hogy 1 csigasügérre több csigaház jusson. Nálam körülbelül sügerenként 3-4 csigaház jut.

dscf2051.jpg

14)   Vásárlás során gondoskodjunk megfelelő élelemről számukra! Ügyeljünk a változatos etetésre! (Nálam a fő eleségük Artemia[Sórák])
 
15)Az akvárium külső üvegére lefolyt vizet, szennyeződést töröljük le ablakpucoló folyadékkal, de vigyázzunk, hogy az akváriumba ne juthasson a vegyszerből!

14-uveg-lemosasa.jpg